onsdag 19. februar 2014

Livsnødvendig helsetjeneste via moderne informasjonsteknolog

I dette innlegget har jeg tenkt å presentere noe som jeg syns er revolusjonerende innenfor helse- og omsorg. Nemlig bruk av informasjonsteknologi hjemme hos KOLS-pasienter  slik at de kan få tett  veiledning og  oppfølging av kvalifisert helsepersonell mens de fortsatt er i sitt eget hjem. En helt ny måte å gi og motta helsetjeneste på.

 KOLS er en forkortelse for kronisk obstruktiv lungesykdom. Dette er en uhelbredelig lungesykdom som gir pustebesvær og ofte også fører til at pasienten etterhvert må få tilførsel av oksygen kontinuerlig.  Disse pasientene er avhengig av tett og jevnlig oppfølging fra helsetjenesten. Ved hjelp av KOLS kofferten kan pasientene få denne veiledningen og oppfølgingen hjemme hos seg selv istedet for å måtte reise til sykehus eller lege. Noe som ofte vil være svært slitsomt for den det gjelder.  Pasienten kan gjennomføre tester og undersøkelser hjemme hos seg selv hvor han gjerne er avslappet og trygg. Og så overføres disse via telemedisinske løsninger til kyndig helsepersonell. Som igjen kan gi råd og veiledning ut fra tilstanden til pasienten.  Man kan både se og høre hverandre via lyd og bilde. I tillegg kan det gjennomføres pustetester som overføres direkte til helsepersonellet. Fantastisk spør du meg!  Dette sparer også samfunnet for store kostnader da man mener at det kan forebygge forverrelse og  innleggelse i sykehus. I tillegg til at pasienten slipper transport til og fra helsevesenet.  Pasienten kan faktisk behandles via KOLS-kofferten, i eget hjem. Dette kan han gjøre ved avtalte tidspunkter. I tilegg har kofferten også en alarmknapp som pasienten kan benytte om han føler behov for det.  Noe som øker pasientens trygghet i eget hjem.

Ta deg tid til å se hvordan Rosemarie får hjelp og faglig veiledning i hjemmet sitt via moderne informasjonsteknologi. Lytt også gjerne til pusten hennes.





Dette er et prosjekt startet av Stavanger universitetssykehus.  Man regner med at dette i fremtiden vil være aktuelt for andre pasientgrupper og sykdommer.





6 kommentarer:

  1. Som dere ser så blei filmen litt for brei, å jeg har ikke klart å smalne den.Filmen er lagt til via embedding. Er det noen som har tips så tar jeg gjerne i mot - til å få den smalere

    SvarSlett
  2. Når du embedder en video fra YouTube har du flere valg. Velg Del og så Innbygg. Da får du et valg som heter Videostørrelse og nederst i menyen har du valget Egendefinert. Velg det og skriv inn det som passer. Merk deg at du bare trenger å skrive inn bredde eller høyde. Du bør ikke forsøke å endre forholdet mellom disse størrelsene :-)

    SvarSlett
  3. Hmmm korsen vet man ka som passer da? En anna film æ la inn gikk rett inn smal og fin, uten å gjøre nån valg. Det at den her blei så brei, vistes ikke når æ jobba med å legge den inn, men blei sånn i presentasjonen.

    SvarSlett
  4. To tips:

    Når du skriver/lager innlegget, kan du velge fanen HTML-kode i stedet for fanen Skriv. Når du limer inn koden fra YouTube, Del, Innbygg, kan du endre verdiene for bredde og høyde.

    I eksemplet under ser du at bredden er 560 og høyden 315. Pass på at du endrer begge slik at proporsjonene beholdes.
    iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/7ZGCPap7GkY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe

    Under Utforming, Mal, Tilpass kan du justere "størrelsen" på bloggen slik at kolonnene (særlig den for innhold) blir bredere. Da får du plass til "større" bilder og filmvisere.

    Jeg har bestemt bredde på innholdskolonna slik at den passer til bildestørrelse ekstra stor og "filmbredde" 660.

    SvarSlett
  5. Takk for tips Thomas. jeg får til å endre bredden og da blir det bedre. Men når jeg går ut av bloggen så går den tilbake. Altså: Jeg finner ikke noen lagringsfunksjon?

    SvarSlett
  6. Jo, fikk det til: Bruk i blogg :-)

    SvarSlett